Kalkfjerner – Hvad er det egenligt?

Kalkfjerner er et produkt, som de fleste har stående. Dog er det de færreste der forstår hvordan det egentligt virker, og derfor er det også min egen personlige teori at det ikke bliver anvendt korrekt i mange husstande. Jeg tror at der bliver anvendt alt for meget kalkfjerner i forhold til hvad der faktisk er brug for.

Hvad er kalkfjerner?

For at forstå hvad kalkfjerner er, er vi nød til at træde et skridt tilbage og kigge på hvad kalk er. Kalk er et meget naturligt mineral i danmark, som er stærkt aflejret i alt vores drikkevand. Derfor opstår der i alle danske hjem kalkaflejringer der hvor der er vand indlagt. Specielt brusere aflejrer meget kalk. Kalk er et mineral som er middel til stærk basisk når det opløses i vand.

Kalkfjerner er derfor en mild til moderat syreblanding, som let spiser sig igennem kalk uden at skade dine ønskede overflader i huset. Der hvor problemet opstår for mig, er når folk ikke sørger for at tørre brusekabiner eller håndvaske af efter sig, så vandet kan stå og fordampe, så kalken bliver siddende. Det betyder at folk kommer til at skulle benytte sig af kalk fjerner 3-5 gange oftere end det faktisk er nødvendigt, og dermed anvender vi også 3-5 gange mere kemikalie end nødvendigt. Det er blandt andet noget af det, som truer vores grundvand.

Når du alligevel er på badeværelset med din kalkfjerner, så burde du tage et kig på dine håndklæder. Måske burde de skiftes ud med papirhåndklæder. Læs mere om papirhåndklæder her.

Hvad kan kalkfjerne så bruges til?

I bund og grund antyder navnet “kalkfjerner” 100% af dets’ funktion. Det anvendes nemlig til at fjerne kalk, og ikke så meget andet. Da det er en mild til modderat styrke syre, har det ikke så mange andre anvendelse end specielt badeværelse rengøring. Det kan i nogle tilfælde anvendes som mild afløbsrens, men det er ikke ideelt. Dette skyldes at i afløb kan væsken ikke stå og arbejde. Ofte er der kun få sekunders kontakt, og der har man brug for en virkelig skrap og stærk syre, som klare opgaven på et sekund.

Derfor er kalkfjerners primære opgave at fjerne kalk i køkkener, badeværelser og måske omkring vaskemaskine tilslutninger. Det er det også ganske glimrende til, og er derfor fortsat et velrepræsenteret rengøringsmiddel i de danske hjem. Jeg ville dog ønske at vi kunne skære ned for forbruget af kemikalier i danske hjem.